czwartek, 13 listopada 2014

Tarta z kurczakiem



To już chyba stało się tradycją, że u nas na blogu szybkie i łatwe przepisy.
Dziś tarta z kurczakiem.


Składniki:

Ciasto do tarty:
1 szklanka mąki
odrobina soli
1 jajko
100 gram margaryny Kasi

Farsz:
1 cebula
1 papryka
kilka pieczarek
1 pierś z kurczaka
3 jajka 
3 łyżki śmietany
ser mozzarella
świeża pietruszka
sól, pieprz
odrobina masła

Przygotowanie:
Cebulę i paprykę kroimy w małą kostkę i podmażamy na maśle, podlewając odrobiną wody, żeby lekko poddusić. 
Umyte pieczarki także dusimy, wcześniej pokrojone na talarki.
Kurczak w kostkę i na patelnię.
Przyprawiamy do smaku i wszystko łączymy razem.
Teraz zabieramy się za ciasto na tartę.
Przesianą przez sitko mąkę łączymy z margaryną, jajkiem i odrobiną soli.
Wygniatamy dokładnie w misce.
Gotowe ciasto wkładamy na 10 min do zamrażalnika.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
Na blaszkę wykładamy ciasto.
Podpiekamy w piekarniku.
Na podpieczone ciasto wykładamy farsz.
W misce mieszamy jajka i śmietanę + pietruszka.
Zalewamy sosem tartę i posypujemy serem.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia.

Gotowe :)
















Autor: Angelika

12 komentarzy:

  1. Andzia, takie smaki robisz a ja obecnie nie mam piekarnika! :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze robię tarty na słodko, ale ten przepis wydaje się całkiem niezły, na pewno wypróbuję ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robilam na obiad ! Tarta fantastyczna ! :) polecam kazdemu i czekam na kolejne pyszne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobry mialabym dzis obiad... gdyby nie to ze niemam piekarnika ;-)

    http://xavilove.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepysznie, chyba się skuszę i spróbuje zrobic :)
    majaimama.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobra i szybka tarta na obiad, kolacje czy nawet śniadanie ;)

      Usuń
  6. Uwielbiam tartę, muszę spróbować twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię tarty, do tej pory robiłam je tylko na słodko, a tym razem mała odmiana :)

      Usuń
  7. Poleciałam po składniki i zabieramy się za tarte :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Andzia, myslisz ze na sam poczatek, zanim wylozefarsz na ciasto to moge dodac tez ser bialy chudy? A dopiero potem tak jak w Twoim przepisie? Pozdrawiam, nat

    OdpowiedzUsuń