niedziela, 1 czerwca 2014

Faszerowana cukinia !


Na prośbę babci przygotowałam przystawkę dla gości.
Tym razem wybór padł na faszerowaną cukinię :)
Dotąd nie lubiłam i nie jadałam cukinii, ale widocznie, 
na wszystko trzeba znaleźć jakiś fajny przepis i nagle smakuje i to bardzo ! :)

Składniki na porcję dla około 4-8 osób:
2 cukinie
1 papryka żółta
1 papryka zielona 
1 papryka czerwona
1 cebula
4 pieczarki
1 łyżka masła
15 dag sera mozzarelli w kawałku
ketchup
szczypiorek
sól, pieprz

Przygotowanie:
Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę i dusimy na patelni do miękkości.
Od czasu do czasu podlewamy małą ilością wody, żeby się nie przypaliło.
Myjemy dokładnie cukinie i odkrawamy końce.
 Następnie przecinamy na pół i wydrążamy środek małą łyżeczką, możemy podzielić na 2 lub 4 części,
 w zależności od tego, jaką wielkość chcemy mieć :)
Do gotowej cukinii nakładamy farsz i przekładamy do naczynia żaroodpornego, 
przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do nagrzanego piekarnika
 i pieczemy 60 min w temp 180 st z termoobiegiem.
 Sprawdzamy co jakiś czas miękkość cukinii, ze względu na różnego rodzaju piekarniki :)
Kiedy cukinia jest już gotowa, wierzch posypujemy serem i wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika, 
do roztopienia się sera lub przypieczenia jak kto woli :)
Podajemy z odrobiną ketchupu i szczypiorkiem, ja dodałam także pokrojone oliwki :)






















Smacznego :)

Autor: Angelika 




12 komentarzy:

  1. Niuniu najlepszy pomocnik ! ♥
    ostatnie zdjęcie najpiękniejsze :) :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm Andżelisiu chętnie bym sobie taką cukinie wpi... umm, zjadł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba było się podpisać ''Peto Peto'' :D trza było być na Zofii i byś wpie.. :D zjadł :D /Andzia

      Usuń
  3. Świetne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Andżelisia jaka z Ciebie kuchareczka, schrupał by te Twoje przystaweczki i tego Twojego małego pomocnika też :D duże buziaczki od Ciocio Ania :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiego aparatu używasz?? Super zdjęcia !!!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Póki co mam Sony alfa, już trochę ma, jestem zadowolona z niego, ale zastanawiam się nad zakupem w Canona w przyszłości :) ponoć duużo lepsze :) /Angelika

      Usuń
  6. I mam pomysł na dziś :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Przy takiej Mamuśce to kucharz pierwsza klasa wyrośnie:) Pozdrowienia :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe :D a jak :D będzie wszechstronne dziecko :D trochę tego, trochę tego :D /Andzia

      Usuń
  8. Pomysł idealny na letnie obiadki :). Ja dodaje jeszcze ryż do farszu i sos śmietanowo- czosnkowy :)). Polecam również bakłażana z sosem pomidorowym, mozzarellą, octem balsamicznym i czosnkiem.. picha!

    OdpowiedzUsuń