Co roku w każdym domu, stoły uginają się pod ciężarem jedzenia jakie przygotowujemy.
Nie jestem zwolenniczką jaj w majonezie czy sałatki jarzynowej.. zjeść - zjem.
Owszem, co do niektórych rzeczy - tradycja - tradycją,
jednak myślę, że spokojnie można coś urozmaicać na to 'jajeczne' święto.
Dla Was Kochami, oprócz przepisu oczywiście,
życzenia.
Muffiny jajeczne z cukinią na maśle i fetą !
Składniki:
Muffiny
3 jajka ( w zależności ile porcji chcemy przygotować - 1 jajo - 1 porcja )
kilka plasterków sera żółtego i szynki
pomidor
ser mozzarella ( kulka )
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka chrzanu
2 kromki chleba
kiełki rzodkiewki
koperek
szczypiorek
sól, pieprz
Cukinia
1 cukinia
2 łyżki masła
odrobina sera fety
sól
Przygotowanie:
Blaszkę do muffin lekko smarujemy oliwą. Układamy warstwowo składniki. Zaczynamy od kawałków chleba na spód, następnie plaster sera żółtego i plaster szynki. Posypujemy to koperkiem, układamy plaster pomidora i mozzarelli, teraz kolej na szczypiorek. Na sam wierzch wylewamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem aż do ścięcia jajka ( ok. 10 min ).
Po upieczeniu wierzch muffina smarujemy lekko chrzanem i dekorujemy kiełkami rzodkiewki.
Do tego kroimy umytą cukinię w talary i podsmażamy na maśle, przyprawiamy lekko solą.
Gotowe talarki dekorujemy pokruszonym serem feta.
Podajemy wszystko razem z grzankami.
Galareta z łososia z sosem jajeczno - chrzanowym !
Składniki:
Galareta
3 marchewki
2 pęczki zielonej pietruszki
łosoś ( ok. 60 dag )
1 puszka zielonego groszku
1 łyżka Vegetty
sól, pieprz
1 opakowanie żelatyny
Sos
5 jajek na twardo ( 10 min )
5 łyżek oliwy
cytryna
koperek
śmietana
chrzan
sól, pieprz
Przygotowanie:
Obraną i pokrojoną w talarki marchew gotujemy do miękkości razem z jednym pęczkiem pietruszki i vegettą. Następnie w osobnym garnku, do wrzącej i osolonej wody wrzucamy kawałki łososia. Gotujemy około 20 minut. Ugotowaną marchew i pietruszkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, z łososia ściągamy skórę, dodajemy pokruszonego do naczynia i jeszcze groszek zielony.
Wodę z łososia cedzimy przez sitko ( z malutkimi dziurkami ) i wlewamy do wody z marchewki, na takim bulionie robimy żelatynę zgodnie z opakowaniem. Zalewamy łososia w naczyniu, a wierzch dekorujemy drugim pęczkiem świeżej pietruszki. Po przestygnięciu wkładamy do lodówki do stężenia.
Ugotowane jajka ścieramy na tarku ( małe oczka ) dodajemy oliwę, sok z cytryny, posiekany koperek śmietanę i chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko ucieramy na delikatną masę.
Gotową galaretę polewamy sosem.
Sernik na zimno dla maluchów.
Składniki:
1 opakowanie biszkoptów ( Petitki )
3 serki waniliowe
50 dag sera białego
3 galaretki truskawkowe
opakowanie świeżych truskawek
1 puszka brzoskwiń
Przygotowanie:
Na spód układamy biszkopty. 1 galaretkę rozpuszczamy w odrobinie wody i jak ostygnie mieszamy z serkami i serem zmielonym, dajemy na biszkopty i do lodówki. Po stężeniu układamy na serowej masie pokrojone owoce i wylewamy na wierzch pozostałe dwie przestygnięte galaretki rozpuszczone zgodnie z opakowaniem. Wkładamy do lodówki i czekamy aż galaretki stężeją i gotowe :)
Życzę SMACZNEGO !
Zachęcam Was do komentowania
Zapraszam także na INSTAGRAM
♥
Autor: Angelika
Andżeliczka ten serniczek to ja poproszę jak wrócę, wygląda tak mniamniusio! całujeee :*
OdpowiedzUsuńFajne te muffinki!:)
OdpowiedzUsuńMmmmm jakie pyszności , a serniczek ... Mniam :3 Koniecznie muszę spróbować taki zrobić :))))
OdpowiedzUsuńPycha! Serniczek zjadlam wczoraj i przepyszny! no a muffinki rzeczywiście wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńMuffinki miałam w planach, ale nie wiedziałam jeszcze z czego dokładnie je zrobić :) A serniczek na pewno wypróbuję :) Super smaczne pościcho :)
OdpowiedzUsuńPycha! A Twój synio jak zwykle pomaga:D aż miło na to patrzeć!
OdpowiedzUsuńZdjęcia jak zawsze piękne i wszystko estetycznie dopięte na ostatni guzik :)
OdpowiedzUsuńa Emcio, pomocnik pierwsza klasa ! :*
Mam ochotę na sernik na zimno, choć jestem najedzona :) Taka tam kolejna zachcianka ciążowa :) Pozdrawiam, Monika
OdpowiedzUsuń