Przygotowałam ją w 'chyba' najprostszym sosie maślanym, a do tego sałata roszponka z fetą.
Składniki:
Filet z Mintaja (bądź Dorsza, Soli - wg.uznania)
Przyprawa do Ryb
Koperek
Masło
sól, pieprz
Sałata Roszponka
Ser Feta
Oliwa z Oliwek (użyłam oliwy z bazylią)
Bazylia suszona
odrobina soli
Przygotowanie:
Umyty filet skrapiamy cytryną, następnie oklepujemy Przyprawą do Ryb, solą i pieprzem.
Dodajemy posiekany koperek i układamy na wierzch plastry z masła.
Wszystko zamykamy w folii i pieczemy w naczyniu żaroodpornym. Temp. 200 st z termoobiegiem najlepiej, około 25 min.
Sprawdzamy rybę w środku, czy jest dopieczona.
Umytą i osuszoną sałatę skrapiamy oliwą, odrobina soli i bazylia suszona, a na koniec kilka kostek sera Fety. Mało składników, a tworzy coś pysznego,
sama Roszponka ma w sobie ten dobry smak!
Roszponkę można podawać na wiele sposobów, przygotowuje ją także z avocado,
pomidorkami koktajlowymi, grillowanym kurczakiem, fetą i octem balsamicznym.
Często spotykamy się z tym, że wiele osób sałat wszelakiego rodzaju nie lubi,
jednak myślę, że każda sałata podana w odpowiedni sposób jest pyszna i zdrowa !
Przekonałam już wiele osób ! :)
Spróbuj i Ty ! :)
SMACZNEGO
Autor: Angelika
Uwielbiam Twoje przepisy, wszystko jest takie zdrowe, a co najważniejsze super podane. Dużo estetyczności w tym jedzeniu:)
OdpowiedzUsuńJak się Emilek krzywi na smak cytryny, haha.
Ja dzisiaj robie rybke na obiad :) dorada to ryba która uwielbiamy :3 troszke w inny sposob ja robieale twoj jest prosty i wyglada apetycznie omnomno Napewno kiedys wyprubuje :)
OdpowiedzUsuńja tez ! ;-)
UsuńZawsze robilam mintaja w bulce i na oleju na patelnie, a teraz widze, ze mozna robic ja w duzo zdrowszy i prostszy sposob, napewno wyprobuje i zawsze czekam z niecierpliwoscia na nowe przepisy, bardzo je lubie,zgadzam sie z kolezanka wyzej, ze zawsze wszystko jest bardzo ladnie podane, a to bardzo sie dla mnie liczy ;-) pozdrawiam ;-)
OdpowiedzUsuńMniam!! :)
OdpowiedzUsuńEmil <3 haha :D My też mamy mintaja na obiad :)
OdpowiedzUsuńProste i szybkie uwielbiam takie rozwiązania ! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam Twoje przepisy i zdjecia jedzenia, ktore, jak dziewczyny zauwazyly zawsze pieknie wyglada na talerzu! Az glodna jestem! Dla mnie mozesz dawac nawet najprostrze przepisy jak kotlety, ale dzieki tym zdjecia bardzo duzo zyskuja! I gratulacje dla synka, po zdj wnioskuje ze bardzo ci pomaga. :)
OdpowiedzUsuńOj tak, najlepszy pomocnik! :*
UsuńAndzia super przepis na samą myśl cieknie mi ślinka wszystko bardzo estetycznie podane ;)
OdpowiedzUsuńEmilek z cytryną cudny :*
Mały pomocnik to jednak musi spróbować wszystkie smaki ! :D :*
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis, niedługo na pewno wypróbuje :) A cytrynka chyba nie posmakowała :*
OdpowiedzUsuńPosmakowała :) ale zawsze się tak krzywi i dalej je :)
UsuńCytrusowy słodziak:*
OdpowiedzUsuńjest kilka takich Jego zdjęć, że na samą myśl o nich śmieje się sama do siebie w głos!
no jest po prostu cudaśny!
Fajny pomysł na kolacje! Aż dziś kupie rybę ! :D
OdpowiedzUsuńPrzepis jak zwykle pierwsza klasa smacznie i pięknie :) a Emil z cytryną mistrzostwo świata ;) buziaki
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńMintaj jest rybą, którą przygotowuje się naprawdę bardzo szybko... Regularnie gości na moim stole. Zresztą, każda rybę przygotowuje się naprawdę szybko, w szczególności łososia. Tutaj: https://mowisalmon.pl/ można znaleźć ciekawe przepisy, które go wykorzystują.
OdpowiedzUsuń