poniedziałek, 24 marca 2014

Mintaj w sosie własnym + roszponka z fetą !



Mintaj to bardzo powszechna ryba, ale mimo wszystko ją lubimy.
Przygotowałam ją w 'chyba' najprostszym sosie maślanym, a do tego sałata roszponka z fetą. 
Niby proste, a takie dobre :)

Składniki:
Filet z Mintaja (bądź Dorsza, Soli - wg.uznania)
Przyprawa do Ryb
Koperek
Masło
sól, pieprz

Sałata Roszponka 
Ser Feta
Oliwa z Oliwek (użyłam oliwy z bazylią)
Bazylia suszona
odrobina soli

Przygotowanie:
Umyty filet skrapiamy cytryną, następnie oklepujemy Przyprawą do Ryb, solą i pieprzem.
Dodajemy posiekany koperek i układamy na wierzch plastry z masła.
Wszystko zamykamy w folii i pieczemy w naczyniu żaroodpornym. Temp. 200 st z termoobiegiem najlepiej, około 25 min. 
Sprawdzamy rybę w środku, czy jest dopieczona.

Umytą i osuszoną sałatę skrapiamy oliwą, odrobina soli i bazylia suszona, a na koniec kilka kostek sera Fety. Mało składników, a tworzy coś pysznego,
 sama Roszponka ma w sobie ten dobry smak!























Roszponkę można podawać na wiele sposobów, przygotowuje ją także z avocado,
 pomidorkami koktajlowymi, grillowanym kurczakiem, fetą i octem balsamicznym.

Często spotykamy się z tym, że wiele osób sałat wszelakiego rodzaju nie lubi,
 jednak myślę, że każda sałata podana w odpowiedni sposób jest pyszna i zdrowa !
Przekonałam już wiele osób ! :)

Spróbuj i Ty ! :)
SMACZNEGO 


Autor: Angelika 

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam Twoje przepisy, wszystko jest takie zdrowe, a co najważniejsze super podane. Dużo estetyczności w tym jedzeniu:)
    Jak się Emilek krzywi na smak cytryny, haha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dzisiaj robie rybke na obiad :) dorada to ryba która uwielbiamy :3 troszke w inny sposob ja robieale twoj jest prosty i wyglada apetycznie omnomno Napewno kiedys wyprubuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze robilam mintaja w bulce i na oleju na patelnie, a teraz widze, ze mozna robic ja w duzo zdrowszy i prostszy sposob, napewno wyprobuje i zawsze czekam z niecierpliwoscia na nowe przepisy, bardzo je lubie,zgadzam sie z kolezanka wyzej, ze zawsze wszystko jest bardzo ladnie podane, a to bardzo sie dla mnie liczy ;-) pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Emil <3 haha :D My też mamy mintaja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proste i szybkie uwielbiam takie rozwiązania ! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam Twoje przepisy i zdjecia jedzenia, ktore, jak dziewczyny zauwazyly zawsze pieknie wyglada na talerzu! Az glodna jestem! Dla mnie mozesz dawac nawet najprostrze przepisy jak kotlety, ale dzieki tym zdjecia bardzo duzo zyskuja! I gratulacje dla synka, po zdj wnioskuje ze bardzo ci pomaga. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Andzia super przepis na samą myśl cieknie mi ślinka wszystko bardzo estetycznie podane ;)
    Emilek z cytryną cudny :*

    OdpowiedzUsuń
  8. Mały pomocnik to jednak musi spróbować wszystkie smaki ! :D :*

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjny przepis, niedługo na pewno wypróbuje :) A cytrynka chyba nie posmakowała :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Posmakowała :) ale zawsze się tak krzywi i dalej je :)

      Usuń
  10. Cytrusowy słodziak:*
    jest kilka takich Jego zdjęć, że na samą myśl o nich śmieje się sama do siebie w głos!
    no jest po prostu cudaśny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajny pomysł na kolacje! Aż dziś kupie rybę ! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis jak zwykle pierwsza klasa smacznie i pięknie :) a Emil z cytryną mistrzostwo świata ;) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  13. Mintaj jest rybą, którą przygotowuje się naprawdę bardzo szybko... Regularnie gości na moim stole. Zresztą, każda rybę przygotowuje się naprawdę szybko, w szczególności łososia. Tutaj: https://mowisalmon.pl/ można znaleźć ciekawe przepisy, które go wykorzystują.

    OdpowiedzUsuń