piątek, 11 października 2013

Krewetki w roli głównej !

Nie każdy z nas lubi owoce morza, ja sama jeszcze do niedawna tylko je przyrządzałam dla reszty :)
Dziś w roli głównej - KREWETKI. Dla mnie smak lekko przypominający mięso z kurczaka, tylko może bardziej gumowy :)
Mimo to przekonałam się, że dobrze przyrządzone - są całkiem niezłe ;)
Moja Mama podaje krewetki przysmażone na oliwie z oliwek z dużą ilością czosnku i do tego swieża bagietka, dopełnieniem jest wino Bordeaux, dla niej czerwone wytrawne, natomiast dla mnie różowe - ulubione :)
A dla Was... ? :)
Dziś podaje natomiast mój bardzo smaczny i prosty przepis na te krewety :)




Składniki:
Opakowanie Krewetek Black Tiger ( nie koktajlowe i obrane najlepiej )
Czosnek   ( duuuuuużo czosnku, około 12 ząbków, można więcej - do smaku )
3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie makaronu Tagiatelle
1 Pomidor
3 łyżki śmietany
1 łyżka masła
Pietruszka  ( posiekana - do smaku )


Przyprawy: rozmaryn, zioła prowansalskie, bazylia, pieprz



Sposób przygotowania: 

Gotujemy makaron w osolnej lekko wodzie.


Krewetki dokładnie płukamy pod bierzącą wodą.




Myjemy pomidora i obieramy czosnek ( jak najwięcej czosnku :)




 Kroimy pomidora w trójkąty. 



Krewetki wrzucamy na rozgrzaną oliwe z oliwek.
Odcedzamy ugotowany makaron.




 Krewetki smażymy parę minut na patelni, do ich 'zamknięcia' jak widać na zdjęciu wyżej. 
 Gdy się 'zwiną' dodajemy rozdrobniony czosnek i masło. Dusimy jeszcze chwilę, tak żeby masło się nie przypaliło. Gotowe krewetki ściągamy na talerz, a na tą samą patelnie wrzucamy pokrojone pomidory ( mogą być z łupką ). Podsmażamy przez chwile i dodajemy przyprawy i świeżą pietruszkę.
 Następnie dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze minutkę. Sos gotowy.





Nakładamy warstwowo:
 makron




sos pomidorowy
+
krewetki



I już ! :) 



Smacznego !
Autor: Angelika

4 komentarze: