Nie każdy z nas lubi owoce morza, ja sama jeszcze do niedawna tylko je przyrządzałam dla reszty :)
Dziś w roli głównej - KREWETKI. Dla mnie smak lekko przypominający mięso z kurczaka, tylko może bardziej gumowy :)
Mimo to przekonałam się, że dobrze przyrządzone - są całkiem niezłe ;)
Moja Mama podaje krewetki przysmażone na oliwie z oliwek z dużą ilością czosnku i do tego swieża bagietka, dopełnieniem jest wino Bordeaux, dla niej czerwone wytrawne, natomiast dla mnie różowe - ulubione :)
A dla Was... ? :)
Dziś podaje natomiast mój bardzo smaczny i prosty przepis na te krewety :)
Składniki:
Opakowanie Krewetek Black Tiger ( nie koktajlowe i obrane najlepiej )
Czosnek ( duuuuuużo czosnku, około 12 ząbków, można więcej - do smaku )
3 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie makaronu Tagiatelle
1 Pomidor
3 łyżki śmietany
1 łyżka masła
Pietruszka ( posiekana - do smaku )
Przyprawy: rozmaryn, zioła prowansalskie, bazylia, pieprz
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron w osolnej lekko wodzie.
Krewetki dokładnie płukamy pod bierzącą wodą.
Myjemy pomidora i obieramy czosnek ( jak najwięcej czosnku :)
Kroimy pomidora w trójkąty.
Krewetki wrzucamy na rozgrzaną oliwe z oliwek.
Odcedzamy ugotowany makaron.
Krewetki smażymy parę minut na patelni, do ich 'zamknięcia' jak widać na zdjęciu wyżej.
Gdy się 'zwiną' dodajemy rozdrobniony czosnek i masło. Dusimy jeszcze chwilę, tak żeby masło się nie przypaliło. Gotowe krewetki ściągamy na talerz, a na tą samą patelnie wrzucamy pokrojone pomidory ( mogą być z łupką ). Podsmażamy przez chwile i dodajemy przyprawy i świeżą pietruszkę.
Następnie dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze minutkę. Sos gotowy.
Nakładamy warstwowo:
makron
sos pomidorowy
+
krewetki
I już ! :)
Smacznego !
Autor: Angelika
Fajne danie :):)
OdpowiedzUsuńogony sie je ?
OdpowiedzUsuńnie ogony się odrywa :)
OdpowiedzUsuńmniam mniam mniam Pysznosci
OdpowiedzUsuń