Dla Was mam dziś sprawdzony i szybki sposób na zupkę i drugie danie.
Są to bardzo proste przepisy.
Krem z brokuła i marchewki to idealna zupka także dla naszych Maluchów, a Potrawka z indyka na drugie danie.
Zacznijmy od Zupy.
Krem z brokuła i marchewki składniki:
1 udko z kurczaka
1 brokuł
2-3 marchewki
łyżka masła
2 łyżki śmietany
1 serek topiony smietankowy ( użyłam ziołowego i też spełnia swoją rolę :)
2 łyzki przyprawy Kucharek
pieprz ( do smaku )
garść posiekanego kopru
W większym garnku gotujemy bulion z udka kurczaka i przyprawy Kucharka, w tym samym czasie obieramy marchewkę i kroimy w talarki, brokuła płukamy pod wodą i łamiemy na malutkie różyczki. Przygotowane warzywa dusimy na patelni, dodając łyżkę masła pod przykryciem, od czasu do czasu podlewamy wodą. ( Czas duszenia okolo 7-10 min )
Następnie wyciągamy ugotowane udko do ostudzenia, a uduszone warzywa przekładamy do miksera ( możemy użyć blendera, lecz dla lepszego efektu, można wrzucić wszystkie składniki do miksera :)
Dodajemy także śmietanę i serek topiony. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Po mixie wszystko wlewamy do bulionu i gotujemy jeszcze przez jakieś 15 minut.
Ostudzone udko obieramy. Mięso drobno kroimy i wrzucamy do kremu, na sam koniec gotowania.
+ koper
+ pieprz
Krem możemy podawać: solo; z ptysiami; z grzankami; z lanym ciastem.
Smacznego !
Następnie zabieramy się za mięso :)
Składniki:
Polędwica z Indyka około 60 dag ( wg. uznania :)
1 cebula
2 marchewki
1 papryka czerwona
2 łyżki oliwy z oliwek ( może być olej )
3-4 łyżki śmietany
przyprawy ( wg. uznania )
koper
* serek topiony śmietankowy
Wybrałam polędwice z Indyka, kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na oliwie z oliwek. ( okolo 2 łyżek )
Użyłam szybkowaru zamiast normalnego garnka, ( jeśli nie macie takiego, można użyć zwykłego, natomiast czas duszenia jest trochę dłuższy ).
Kroimy cebule w kostkę, obieramy marchewkę i kroimy w talarki.
Kroimy paprykę i wszystko wrzucamy do szybkowaru.
Przypraw nidgy dość ! :)
Oczywiście z umiarem, co za dużo to nie zdrowo...
Wszystkiego, ale po troszku !
Zalewamy wodą, tak żeby lekko przykryło mięso.
Zakrywamy wieko.
Dusimy ! :)
Szybkowar - około 25 min.
Zwykły garnek pod przykryciem - około 40 min - od czas do czasu podlewamy wodą !
Na koniec dodajemy śmietanę z koperkiem. Możemy także dodać odrobinę serka topionego - doda do sosu kremowego smaku...
Indyk gotowy !
Indyka można podawać: z ziemniaki; z kluskami śląskimi; z ryżem; z makaronem.
Dobrym dodatkiem do mięsa mogą być też placuszki ziemniaczane.
Rolę surówki chętnie zastąpią tu buraczki lub ćwikła - bardzo zdrowe dla maluchów !
Smacznego !!!
Autor: Angelika
Mniaaaaaaaaaaam ! :)
OdpowiedzUsuńPyszności Andżelisiu moja kochana! :*
OdpowiedzUsuńChristos powiedział, że z pomysłem, ciekawie i masz mu przywieźć :)
OdpowiedzUsuń.Dziecku to się raczej gotuje delikatnie i nie doprawia przynajmniej przez pierwsze 2lata. Ostra papryka na wrażliwe jelita i masę innych przypraw chyba niezbyt to dobrze.
OdpowiedzUsuńGdzie jest powiedziane dla jakiego przedziału wiekowego są te dania?-to po pierwsze. Po drugie-szczypta papryki na kg mięsa to nic takiego:-)
UsuńRacja!! Dzieci trzeba przyzwyczajać na każdy smak, jestem przeciwniczką takiego przestrzegania jakiś zasad, moje dzieci jedzą wszystko praktycznie od pierwszego roku życia, są zdrowe i szczęśliwe;-) baaaa ! Jedzą wszystko ;-)
Usuń