piątek, 4 października 2013

Łatwo, szybko, smacznie! I dla Maluchów i dla Was :)

Jesień to czas, kiedy na stoły wracają po wakacyjnej przerwie zupy, kremy i inne smakołyki.
Dla Was mam dziś sprawdzony i szybki sposób na zupkę i drugie danie.
Są to bardzo proste przepisy. 
Krem z brokuła i marchewki to idealna zupka także dla naszych Maluchów, a Potrawka z indyka na drugie danie.


Zacznijmy od Zupy.

Krem z brokuła i marchewki składniki:
1 udko z kurczaka
1 brokuł
2-3 marchewki
łyżka masła
2 łyżki śmietany
1 serek topiony smietankowy ( użyłam ziołowego i też spełnia swoją rolę :)
2 łyzki przyprawy Kucharek
pieprz ( do smaku )
garść posiekanego kopru


W większym garnku gotujemy bulion z udka kurczaka i przyprawy Kucharka, w tym samym czasie obieramy marchewkę i kroimy w talarki, brokuła płukamy pod wodą i łamiemy na malutkie różyczki. Przygotowane warzywa dusimy na patelni, dodając łyżkę masła pod przykryciem, od czasu do czasu podlewamy wodą. ( Czas duszenia okolo 7-10 min )






Następnie wyciągamy ugotowane udko do ostudzenia, a uduszone warzywa przekładamy do miksera ( możemy użyć blendera, lecz dla lepszego efektu, można wrzucić wszystkie składniki do miksera :)
Dodajemy także śmietanę i serek topiony. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.



Po mixie wszystko wlewamy do bulionu i gotujemy jeszcze przez jakieś 15 minut.


Ostudzone udko obieramy. Mięso drobno kroimy i wrzucamy do kremu, na sam koniec gotowania.





+ koper

+ pieprz


Krem możemy podawać: solo; z ptysiami; z grzankami; z lanym ciastem.





Smacznego !



Następnie zabieramy się za mięso :)


Składniki: 
Polędwica z Indyka około 60 dag ( wg. uznania :)
1 cebula
2 marchewki
1 papryka czerwona
2 łyżki oliwy z oliwek ( może być olej )
3-4 łyżki śmietany
przyprawy ( wg. uznania )
koper
* serek topiony śmietankowy


Wybrałam polędwice z Indyka, kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na oliwie z oliwek. ( okolo 2 łyżek )
Użyłam szybkowaru zamiast normalnego garnka, ( jeśli nie macie takiego, można użyć zwykłego, natomiast czas duszenia jest trochę dłuższy ).


Kroimy cebule w kostkę, obieramy marchewkę i kroimy w talarki.


Kroimy paprykę i wszystko wrzucamy do szybkowaru.




Przypraw nidgy dość ! :)
Oczywiście z umiarem, co za dużo to nie zdrowo...
Wszystkiego, ale po troszku !


Zalewamy wodą, tak żeby lekko przykryło mięso.
Zakrywamy wieko.


Dusimy ! :)
 Szybkowar -  około 25 min.
Zwykły garnek pod przykryciem - około 40 min - od czas do czasu podlewamy wodą !

Na koniec dodajemy śmietanę z koperkiem. Możemy także dodać odrobinę serka topionego - doda do sosu kremowego smaku... 

Indyk gotowy !


Indyka można podawać: z ziemniaki; z kluskami śląskimi; z ryżem; z makaronem.



Dobrym dodatkiem do mięsa mogą być też placuszki ziemniaczane.




Rolę surówki chętnie zastąpią tu buraczki lub ćwikła - bardzo zdrowe dla maluchów !


Smacznego !!! 




Autor: Angelika 














6 komentarzy:

  1. Pyszności Andżelisiu moja kochana! :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Christos powiedział, że z pomysłem, ciekawie i masz mu przywieźć :)

    OdpowiedzUsuń
  3. .Dziecku to się raczej gotuje delikatnie i nie doprawia przynajmniej przez pierwsze 2lata. Ostra papryka na wrażliwe jelita i masę innych przypraw chyba niezbyt to dobrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzie jest powiedziane dla jakiego przedziału wiekowego są te dania?-to po pierwsze. Po drugie-szczypta papryki na kg mięsa to nic takiego:-)

      Usuń
    2. Racja!! Dzieci trzeba przyzwyczajać na każdy smak, jestem przeciwniczką takiego przestrzegania jakiś zasad, moje dzieci jedzą wszystko praktycznie od pierwszego roku życia, są zdrowe i szczęśliwe;-) baaaa ! Jedzą wszystko ;-)

      Usuń