poniedziałek, 9 lutego 2015

Makaron ze świeżym szpinakiem, fetą i prażonym słonecznkiem.


Makaron ze świeżym szpinakiem, fetą i prażonym słonecznikiem.
Ostatnio bardzo często go robię, bo jest naprawdę dobry i przede wszystkim szybki :)
Kiedyś podobny robiła Ola i mi posmakował :)


Składniki:
pół opakowania świeżego szpinaku w liściach
1 papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
kolorowy makaron
1 łyżeczka pesto z bazyli
4 łyżki śmietany
pół serka topionego, śmietankowego
sól, pieprz
łyżka masła
ser feta
słonecznik

Możemy dodać pieczarki :)

Przygotowanie:
Dokładnie myjemy liście szpinaku.
Gotujemy makaron.
Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i paprykę.
Dodajemy pesto i na sam koniec wrzucamy szpinak.
Nie przeraźcie się ilością:) po zblanszowaniu szpinak zmniejsza duuuużo swoją objętość.
Dodajemy czosnek, sól i pieprz- duuuuużo pieprzu :)
Chwilkę dusimy, możemy odrobinę podlać wodą.
Dodajemy śmietanę, serek i mieszamy.
Na osobnej patelni prażymy lekko słonecznik.
Ważne jest, żeby go pilnować, bo jest gotowy moment, a łatwo można go spalić :)
Na ugotowany makaron układamy sos, posypujemy pokruszonym serem fetą i słonecznikiem.
Gotowe ! :)











Smacznego :)

Autor: Angelika

6 komentarzy:

  1. Super tak lubie gotowac szybko, smacznie i bez duzego balaganu ;) jutro wyprobuje ;)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Twoje przepisy, dzieki mam pomysl na kolacje na walentynki :P

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany! to ja tu walczę ze sobą, żeby przed spaniem nic nie jeść (22.40) a Ty mi takie zdjęcia pokazujesz!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak pod każdą postacią bardzo na tak ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :)
    Ja rzucam tak na maselko świeżą bazylia i szpinak, nawet mój Adaś się zajada z makaronem i serem :)

    OdpowiedzUsuń