niedziela, 11 stycznia 2015

Zimowe śniadania

















Pod choinkę od Oli dostałam książkę Zosii Cudny z bloga MakeCookingEasier.
Przepisy są bardzo proste, niektóre szybsze, niektóre wymagają od nas większej pracy.
Spodobał mi się podział na pory roku. Zainspirowana jej przepisami i tym podziałem, postanowiłam przygotować post z dwoma propozycjami na zimowe śniadania. Urozmaiciłam jeszcze trochę przepisy Zosii swoimi dodatkami i powstało coś całkiem pysznego :)













Zimowy omlet



Składniki:
4 jajka ( po 2 dla osoby )
6 plasterków szynki ( można użyć salami )
1 mała cebulka
serek jogurtowy Almette
ok. 8-10 pomidorków koktajlowych
opakowanie kiełków rzodkiewki
szczypior
sól, pieprz
oliwa

Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości oliwy ( ja użyłam Monini-mój numer jeden ! ) 
lekko podsmażamy plasterki szynki i posiekaną cebulkę.
W misce lekko ubijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem.
Wylewamy na patelnię.
Pieczemy pod przykryciem z każdej strony ostrożnie przewracając.
Uwaga: Omlet dużo bardziej nam wyrośnie pod przykryciem.
Gotowy omlet smarujemy serkiem jogurtowym, posypujemy kiełkami i szczypiorkiem.
Na końcu dodajemy połówki pomidorków na wierzch.
Gotowe ! :)













Placuszki jogurtowe z powidłem śliwkowym.


Składniki:
2 jajka
250 g jogurtu Danio
150 g twarogu półtłustego z Jasienicy
160 g mąki (nie cała szklanka)
3 duże łyżki masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do podania: powidło śliwkowe lub nutella - ulubiona wersja Emilka :)

Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem i jogurtem na białą masę. Dodajemy cukier waniliowy i twaróg.
Masło rozpuszczamy na patelni, a gdy ostygnie, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. 
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i dodajemy sól.
Ważne jest ręczne mieszanie produktów, żeby ciasto było puszyste.
 Przykrywamy na 10-12 minut, aż trochę urośnie.
Roztapiamy odrobinę masła na patelni i smażymy placuszki na małym ogniu.
Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć tłuszcz. 
Smarujemy powidłem lub nutellą.
Możemy też zostać przty wersji z cukrem pudrem lub miodem.
Jeśli uznamy, że ciasto jest za gęste, możemy śmiało dodać trochę mleka.






Tatuś zakupił nam sokowirówkę, idealne świeże soczki do śniadania ! :)
Dla mnie najlepsze z pomarańczy i jabłek, zero cukru, zero konserwantów :)
Pycha :)




Smacznego ! :)

Autor: Angelika



8 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia!! aż chce się jeść ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na śniadania :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki pierwsza klasa ! mniaaaam :)
    A kurczaczek jak pucuje .. ♥
    Soczki też pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  4. A ostatnio wstalam i rozmyslalam nad innym sniadaniem na z platki na mleku, parowki, jajecznica czy kanapki a tu proszę :) idealny post ;) razem sniadania jemy w weekendy wiec na pewno wypróbuje przy najblizszej okazji :) sokowirówka u nas leżała w szafie nie otwierana i sobie o niej zapomnialam. Jakies 2miesiace temu sobie o niej przypomniałam i teraz nie wyobrażam sobie jej nawet chowac :) przynajmniej wie co sie pije! Dzieki za podzielenie sie fajnymi przepisami! Pozdrawiamy :) Andzela

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wczoraj będąc w Empiku przeglądałam tą książkę. Zastanawiałam się nad jej zakupem. ;)
    Pięknie wydana to fakt ! ;)

    smaczne zdjęcia ! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ksiązka super, piękne zdjęcia i bardzo przyjemne, proste i szybkie przepisy :) sama zastanawiam się nad zakupem :)

      Usuń
  6. Omlet był dziś u nas na śniadanie ! :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. podział na pory roku to fajna sprawa :) pyyyszna notka :)


    www.xavilove.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń