czwartek, 9 stycznia 2014

Pierś ze szpinakiem, sosem serowym i kaparami !

Pierś z kurczaka ma kilka zalet..
Szybko się ją przygotowuje, a przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów!
Dziś przepis na pierś ze szpinakiem, sosem serowym i kaparami
- mój nowy pomysł !


Składniki: 
2 piersi z kurczaka
1 opakowanie mrożonego szpinaku
sos serowy ( użyłam Winiary )
15 dag sera w kawałku ( wg uznania )
kapary ( użyłam Rolnik )
czosnek
sól, pieprz
Złocista przyprawa do kurczaka
odrobina masła i oleju


Przygotowanie:
Dokładnie myjemy piersi z kurczaka. Rozkrawamy na pół ( nie do końca ).
Na patelni topimy masło, wrzucamy mrożony szpinak i dusimy. 
Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek + sól + pieprz.
 Tak przygotowanym farszem, wypełniamy piersi.
Można je przekłuć wykałaczkami na łączeniu, aby się nie rozwaliły :)
Lekko oklepujemy je przyprawą do kurczaka,
do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę oleju i wody.
Wkładamy piersi i pieczemy je pod przykryciem około 40 min ( cały czas kontrolujemy ),
w temp. 180 st. z termoobiegiem. 
Następnie przygotowujemy sos,
 tym razem zrobiłam gotowy sos serowy Winiary.
 Gdy sos jest gotowy - do gorącego ścieramy na tarku ser, użyłam lekko pleśniowego.
Cały czas mieszamy.
Upieczoną pierś kroimy na kawałki, polewamy sosem serowym i dekorujemy kaparami. 
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie dla ok. 3 osób !
Smacznego ! 

















A tu zdjęcia z dzisiejszego spacerku :) 
Kiedy przyjdzie zima? Póki co samo błoto! :)





Autor: Angelika 








5 komentarzy:

  1. musze sprobowac !

    OdpowiedzUsuń
  2. Zima podobno juz niedługo ! wiec szykować saneczki :)

    OdpowiedzUsuń