Przepis na quiche poznałam jeszcze za czasów, kiedy mieszkałam w Paryżu. Chodziłam na Alliance Francaise - szlifowałam francuski, ale też poznałam ludzi, którzy wiele mówili o swojej kulturze, kuchni..
I tak do swojego menu, chcąc nie chcąc :) dodałam także kuchnię francuską - przynajmniej jakąś jej część!
Całkiem nie dawno w DDTVN, Ania Starmach też robiła tarty i quiche, więc pomyslałam, że warto odświeżyć ten przepis.
Świętowaliśmy urodziny Oli - była okazja na przekąskę :)
Quiche z serem pleśniowym, porami i pomidorkami koktajlowymi + rozmaryn nadający zapachu !
Świętowaliśmy urodziny Oli - była okazja na przekąskę :)
Quiche z serem pleśniowym, porami i pomidorkami koktajlowymi + rozmaryn nadający zapachu !
Składniki i sposób przygotowania :
Ciasto:
250 g mąki
120 g masła
1 jajko
Szczypta soli
1 łyżka wody
Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy, lepimy w kulkę i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Gdy upłynie czas, ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy i kładziemy na blachę do tarty. Podpiekamy w piekarniku w temp. 180 st przez około 15-20 min, tak by tarta była leciutko zarumieniona.
Ciasto można podczas pieczenia obciążyć grochem.
Gdy nie mamy na tyle czasu, by robić ciasto, możemy zastąpić je gotowym ciastem kruchym.
Gdy nie mamy na tyle czasu, by robić ciasto, możemy zastąpić je gotowym ciastem kruchym.
Farsz:
1 łyżka masła
2 pory
250g sera pleśniowego ( użyłam średnio pleśniowy )
1 opakowanie kulek mozarelli
10 pomidorków koktajlowych
10 pomidorków koktajlowych
świeży rozmaryn ( do dekoracji )
Masa jajeczna:
4 jajka
250ml śmietanki kremówki
Duża szczypta soli
mielony pieprz
Pora bez zielonych liści kroimy w plasterki i dusimy na patelni, na maśle. Doprawiamy do smaku.
Gdy jest już gotowe - nakładamy na podpieczoną tartę.
Jajka lekko ubijamy, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i mieszamy.
Tak przygotowaną masę jajeczną wylewamy na warstwę sera.
Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki i kulki mozarelli.
Zapiekamy jeszcze około 35 minut w temp. 180 st.
Zapiekamy jeszcze około 35 minut w temp. 180 st.
Gotowy quiche kroimy na trójkąty.
Mniaaaaam :)
Uwaga: Jeśli chcesz, żeby wierzch był mniej chrupki jak nasz, skróć czas pieczenia o 5 min - gdy wierch będzie już leciutko zarumieniony.
Dodatkowo na prośbę czytelniczki - prosty i szybki deser dla dzieci !
Babeczki z kremem i malinami !
Składniki:
Na babeczki:
2 szklanki mąki pszennej,
180g masła lub margaryny,
1/2 szklanki cukru pudru,
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 żółtka,
łyżka śmietany 12%.
Na krem:
400 ml mleka,
budyń waniliowy
3 łyżki cukru,
120g masła lub margaryny,
200ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
Sposób przygotowania:
Babeczki
Mąkę musimy przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Dodajemy masło oraz śmietanę i żółtka.
Siekamy i zagniatamy na gładkie ciasto.
Owijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Następnie wylepiamy ciastem dno około 20 foremek na babeczki.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut w temp. 180 st.
Gotowe babeczki należy ostudzić.
Krem
Około 380 ml mleka należy zagotować z cukrem, a w reszcie rozrobić budyń.
Wlewamy na gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje.
Przykrywamy folią i studzimy.
Masło ucieramy na biały puch, dodajemy po łyżce budyniu.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno
. Dodajemy do masy, krótko miksujemy.
Babeczki napełniamy kremem.
Dekorujemy malinami, bądź innymi owocami.
Dopełnieniem może być listek mięty na wierzch.
Babeczki z kremem i malinami !
Składniki:
Na babeczki:
2 szklanki mąki pszennej,
180g masła lub margaryny,
1/2 szklanki cukru pudru,
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 żółtka,
łyżka śmietany 12%.
Na krem:
400 ml mleka,
budyń waniliowy
3 łyżki cukru,
120g masła lub margaryny,
200ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
+ świeże maliny
( możemy zastąpić je brzoskwiniami; winogronem; borówkami; truskawkami etc. )
Babeczki
Mąkę musimy przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
Dodajemy masło oraz śmietanę i żółtka.
Siekamy i zagniatamy na gładkie ciasto.
Owijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Następnie wylepiamy ciastem dno około 20 foremek na babeczki.
Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut w temp. 180 st.
Gotowe babeczki należy ostudzić.
Krem
Około 380 ml mleka należy zagotować z cukrem, a w reszcie rozrobić budyń.
Wlewamy na gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje.
Przykrywamy folią i studzimy.
Masło ucieramy na biały puch, dodajemy po łyżce budyniu.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno
. Dodajemy do masy, krótko miksujemy.
Babeczki napełniamy kremem.
Dekorujemy malinami, bądź innymi owocami.
Dopełnieniem może być listek mięty na wierzch.
Autor: Angelika
Mały Pomocnik mamy obowiązkowy ! :) Deser pycha !! :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze uśmiechnięty :) Kochany
UsuńSłyszeliśmy z Christosem, że przywozisz babeczki :D ciumaski kuchareczka xxx
OdpowiedzUsuńI jest w końcu przepis na deser! :) wygląda smakowicie także napewno go zrobie myślę że dzieciaki będą zadowolone. Także dziękuje za przepis i czekam na nowe ;)
OdpowiedzUsuńZAJ***BISTE!!!!!!!!!! ROBILAM
OdpowiedzUsuńpytam, KIEDY to robiłaś i CZEGO tego nie jadłam jeszcze?!?!?! :)
OdpowiedzUsuńnapisałam w poście, że na urodziny Olii :)) napewno jeszcze będziesz mieć okazję :)
UsuńUfff.. noto kamień spadł mi z serca:D
OdpowiedzUsuńnawet nie wiesz, jak ja lubię pory.... czekam na zaproszenie :*
jesteś najlepsza kuchareczką :* dziękuję! / O.
OdpowiedzUsuń