niedziela, 17 listopada 2013

Quiche z serem pleśniowym i porami + deser !

Przepis na quiche poznałam jeszcze za czasów, kiedy mieszkałam w Paryżu. Chodziłam na Alliance Francaise - szlifowałam francuski, ale też poznałam ludzi, którzy wiele mówili o swojej kulturze, kuchni..
I tak do swojego menu, chcąc nie chcąc :) dodałam także kuchnię francuską - przynajmniej jakąś jej część!
Całkiem nie dawno w DDTVN, Ania Starmach też robiła tarty i quiche, więc pomyslałam, że warto odświeżyć ten przepis. 
Świętowaliśmy urodziny Oli - była okazja na przekąskę :)


Quiche z serem pleśniowym, porami i pomidorkami koktajlowymi + rozmaryn nadający zapachu !

Składniki i sposób przygotowania :

Ciasto:

250 g mąki

120 g masła
1 jajko 
Szczypta soli
1 łyżka wody


 Wszystkie składniki łączymy ze sobą, wyrabiamy, lepimy w kulkę i wstawiamy na godzinę do lodówki. 
Gdy upłynie czas, ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy i kładziemy na blachę do tarty. Podpiekamy w piekarniku w temp. 180 st przez około 15-20 min, tak by tarta była leciutko zarumieniona. 
Ciasto można podczas pieczenia obciążyć grochem. 
Gdy nie mamy na tyle czasu, by robić ciasto, możemy zastąpić je gotowym ciastem kruchym.




Farsz:
1 łyżka masła

2 pory

250g sera pleśniowego ( użyłam średnio pleśniowy )
1 opakowanie kulek mozarelli
10 pomidorków koktajlowych

świeży rozmaryn ( do dekoracji )


Masa jajeczna:

4 jajka

250ml śmietanki kremówki
Duża szczypta soli
mielony pieprz

Pora bez zielonych liści kroimy w plasterki i dusimy na patelni, na maśle. Doprawiamy do smaku.
 Gdy jest już gotowe - nakładamy na podpieczoną tartę. 







Ser ścieramy na tarku i posypujemy na warstwę z pora. 





Jajka lekko ubijamy, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i mieszamy.






Tak przygotowaną masę jajeczną wylewamy na warstwę sera. 





Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki i kulki mozarelli. 
Zapiekamy jeszcze około 35 minut w temp. 180 st.
Gotowy quiche kroimy na trójkąty.
Dekorujemy świeżym rozmarynem.






Mniaaaaam :)

Uwaga: Jeśli chcesz, żeby wierzch był mniej chrupki jak nasz, skróć czas pieczenia o 5 min - gdy wierch będzie już leciutko zarumieniony. 



Dodatkowo na prośbę czytelniczki - prosty i szybki deser dla dzieci !


Babeczki z kremem i malinami !

Składniki:

 Na babeczki:
2 szklanki mąki pszennej,
180g masła lub margaryny,
1/2 szklanki cukru pudru,
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 żółtka,
łyżka śmietany 12%.

Na krem:
400 ml mleka,
budyń waniliowy
3 łyżki cukru,
120g masła lub margaryny,
200ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,


+ świeże maliny 
( możemy zastąpić je brzoskwiniami; winogronem; borówkami; truskawkami etc. )


Sposób przygotowania:

Babeczki

 Mąkę musimy przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. 
Dodajemy masło oraz śmietanę i żółtka.
Siekamy i zagniatamy na gładkie ciasto. 
Owijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
 Następnie wylepiamy ciastem dno około 20 foremek na babeczki.
 Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut w temp. 180 st.
Gotowe babeczki należy ostudzić.

Krem

Około 380 ml mleka należy zagotować z cukrem, a w reszcie rozrobić budyń.
 Wlewamy na gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje. 
Przykrywamy folią i studzimy.
 Masło ucieramy na biały puch, dodajemy po łyżce budyniu. 
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno
. Dodajemy do masy, krótko miksujemy.
Babeczki napełniamy kremem.
Dekorujemy malinami, bądź innymi owocami.
Dopełnieniem może być listek mięty na wierzch. 







Autor: Angelika 







9 komentarzy:

  1. Mały Pomocnik mamy obowiązkowy ! :) Deser pycha !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zawsze uśmiechnięty :) Kochany

      Usuń
  2. Słyszeliśmy z Christosem, że przywozisz babeczki :D ciumaski kuchareczka xxx

    OdpowiedzUsuń
  3. I jest w końcu przepis na deser! :) wygląda smakowicie także napewno go zrobie myślę że dzieciaki będą zadowolone. Także dziękuje za przepis i czekam na nowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ZAJ***BISTE!!!!!!!!!! ROBILAM

    OdpowiedzUsuń
  5. pytam, KIEDY to robiłaś i CZEGO tego nie jadłam jeszcze?!?!?! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. napisałam w poście, że na urodziny Olii :)) napewno jeszcze będziesz mieć okazję :)

      Usuń
  6. Ufff.. noto kamień spadł mi z serca:D
    nawet nie wiesz, jak ja lubię pory.... czekam na zaproszenie :*

    OdpowiedzUsuń
  7. jesteś najlepsza kuchareczką :* dziękuję! / O.

    OdpowiedzUsuń