To już chyba stało się tradycją, że u nas na blogu szybkie i łatwe przepisy.
Dziś tarta z kurczakiem.
Składniki:
Ciasto do tarty:
1 szklanka mąki
odrobina soli
1 jajko
100 gram margaryny Kasi
Farsz:
1 cebula
1 papryka
kilka pieczarek
1 pierś z kurczaka
3 jajka
3 łyżki śmietany
ser mozzarella
świeża pietruszka
sól, pieprz
odrobina masła
Przygotowanie:
Cebulę i paprykę kroimy w małą kostkę i podmażamy na maśle, podlewając odrobiną wody, żeby lekko poddusić.
Umyte pieczarki także dusimy, wcześniej pokrojone na talarki.
Kurczak w kostkę i na patelnię.
Przyprawiamy do smaku i wszystko łączymy razem.
Teraz zabieramy się za ciasto na tartę.
Przesianą przez sitko mąkę łączymy z margaryną, jajkiem i odrobiną soli.
Wygniatamy dokładnie w misce.
Gotowe ciasto wkładamy na 10 min do zamrażalnika.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
Na blaszkę wykładamy ciasto.
Podpiekamy w piekarniku.
Na podpieczone ciasto wykładamy farsz.
W misce mieszamy jajka i śmietanę + pietruszka.
Zalewamy sosem tartę i posypujemy serem.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia.
Gotowe :)
Autor: Angelika
Andzia, takie smaki robisz a ja obecnie nie mam piekarnika! :(
OdpowiedzUsuńZawsze robię tarty na słodko, ale ten przepis wydaje się całkiem niezły, na pewno wypróbuję ! :-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robilam na obiad ! Tarta fantastyczna ! :) polecam kazdemu i czekam na kolejne pyszne przepisy :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :)
UsuńSmakowiicie ! :D
OdpowiedzUsuńdobry mialabym dzis obiad... gdyby nie to ze niemam piekarnika ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://xavilove.blogspot.com
wygląda przepysznie, chyba się skuszę i spróbuje zrobic :)
OdpowiedzUsuńmajaimama.blogspot.com
Bardzo dobra i szybka tarta na obiad, kolacje czy nawet śniadanie ;)
UsuńUwielbiam tartę, muszę spróbować twój przepis :-)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię tarty, do tej pory robiłam je tylko na słodko, a tym razem mała odmiana :)
UsuńPoleciałam po składniki i zabieramy się za tarte :D
OdpowiedzUsuńAndzia, myslisz ze na sam poczatek, zanim wylozefarsz na ciasto to moge dodac tez ser bialy chudy? A dopiero potem tak jak w Twoim przepisie? Pozdrawiam, nat
OdpowiedzUsuń