poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Pierś w cieście !


Na pewno był taki dzień, że mieliście pustkę w głowie, pomysłów brak,
co by tu zrobić na obiad :)
Przypadkiem natknęłam się na bardzo prosty przepis, 
dotąd nie robiłam piersi z kurczaka w takiej formie.
Wyszło pysznie, w sam raz na szybki obiadek dla każdego :)


Składniki:
2 piersi z kurczaka 
1 łyżka oleju
1 łyżka Przyprawy Złocistej do kurczaka 
ok. 8-10 pieczarek 
kilka plasterków sera mozzarella 
1 opakowanie ciasta francuskiego ( użyłam Frosty)
1 żółtko
sól, pieprz
łyżka masła

Przygotowanie:

Umytą pierś z kurczaka przecinamy na pół ( wzdłóż), 
do naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę wody + olej + przyprawa do kurczaka.
W tej marynacie moczymy z obydwu stron pokrojone piersi i wkładamy do piekrnika na około 30 min (180 st z termoobiegiem). Na maśle dusimy pokrojone w kostkę pieczarki, doprawione pieprzem.
Upieczoną pierś układamy na cieście francuskim, wcześniej rozmrożonym, żeby lepiej nam się zawijało.
Na wierzch układamy pieczarki + plasterek sera. Ciasto nacinamy po obydwu stronach na cienkie paseczki i zawijamy na przemian. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem.
Pieczemy w temp 180 st z termoobiegiem do zarumienienia ciasta.
Do tego możemy przygotować sałatę, bądź też sos czosnkowy czy coś innego według uznania :)
Gotowe :)













Smacznego ! :)

Autor: Angelika 



16 komentarzy:

  1. Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj robię !!! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. czy wszystko co tak apetycznie wygląda ( i pewnie smakuję ) musi pochodzić z piekarnika? ;( ach, ja nieszczęśliwaa hehe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No coś Ty, przecież jest dużo przepisów bez użycia piekarnika ;)) polecam mój przepis na makaron z kurkami i boczkiem, znajdziesz go w moich przepisach :)) teraz kurki są łatwo dostępne w sklepach więc można robić :) pozdrawiam :)

      Usuń
  4. efekt końcowy najlepszy :D super to wygląda jak i smakuje !! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm musi być przepyszne :) Na sam widok tych zdjęć robię się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Andzia korzystam z każdego przepisu ! ;)) Paweł to Cię chyba na rękach nosi za to jedzenie ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heheh :) bez przesady :) ale na pewno żona gotująca plusuje każdemu głodemu mężowi :)

      Usuń
  7. Czy zamiast pieczarek można użyć np szpinaku? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak.. pierś z kurczaka to tak 'uniwersalne' mięso, że można dać cokolwiek i będzie dobre, czy to szpinak, czy suszone pomidory, czy inne grzyby niż pieczarki, cokolwiek, a wszystko zawinąć w ciasto francuskie i do piekarnika :)

      Usuń
  8. Mialam kiedys takie dni ze codziennie moglam jesc ciasto francuskie z kurczakiem ale mi przeszlo.. Az do momentu kiedy zobaczylam nowy wpis na blogu.. Mniam! Lece po ciasto... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzisiaj wypróbowałam Twój przepis na obiad. Wszyscy byli zachwyceni bo próbowali czegoś nowego. Wyszło pyszne i na pewno nie raz to zrobię. Czekam na więcej.:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ! :)) Pozdrawiam :))

      Usuń