Tym razem wybór padł na faszerowaną cukinię :)
Dotąd nie lubiłam i nie jadałam cukinii, ale widocznie,
Składniki na porcję dla około 4-8 osób:
2 cukinie
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 cebula
4 pieczarki
1 łyżka masła
15 dag sera mozzarelli w kawałku
ketchup
szczypiorek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę i dusimy na patelni do miękkości.
Od czasu do czasu podlewamy małą ilością wody, żeby się nie przypaliło.
Myjemy dokładnie cukinie i odkrawamy końce.
Następnie przecinamy na pół i wydrążamy środek małą łyżeczką, możemy podzielić na 2 lub 4 części,
w zależności od tego, jaką wielkość chcemy mieć :)
Do gotowej cukinii nakładamy farsz i przekładamy do naczynia żaroodpornego,
przykrywamy folią aluminiową, wkładamy do nagrzanego piekarnika
i pieczemy 60 min w temp 180 st z termoobiegiem.
Sprawdzamy co jakiś czas miękkość cukinii, ze względu na różnego rodzaju piekarniki :)
Kiedy cukinia jest już gotowa, wierzch posypujemy serem i wkładamy jeszcze na chwilę do piekarnika,
do roztopienia się sera lub przypieczenia jak kto woli :)
Podajemy z odrobiną ketchupu i szczypiorkiem, ja dodałam także pokrojone oliwki :)
Smacznego :)
Autor: Angelika
Niuniu najlepszy pomocnik ! ♥
OdpowiedzUsuńostatnie zdjęcie najpiękniejsze :) :*
Mmm Andżelisiu chętnie bym sobie taką cukinie wpi... umm, zjadł :D
OdpowiedzUsuńTrzeba było się podpisać ''Peto Peto'' :D trza było być na Zofii i byś wpie.. :D zjadł :D /Andzia
UsuńŚwietne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńAndżelisia jaka z Ciebie kuchareczka, schrupał by te Twoje przystaweczki i tego Twojego małego pomocnika też :D duże buziaczki od Ciocio Ania :*
OdpowiedzUsuńTy i cukinia Kochana? :D / Andzia
UsuńJakiego aparatu używasz?? Super zdjęcia !!!!! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Póki co mam Sony alfa, już trochę ma, jestem zadowolona z niego, ale zastanawiam się nad zakupem w Canona w przyszłości :) ponoć duużo lepsze :) /Angelika
UsuńI mam pomysł na dziś :)))
OdpowiedzUsuńPrzy takiej Mamuśce to kucharz pierwsza klasa wyrośnie:) Pozdrowienia :*
OdpowiedzUsuńhehe :D a jak :D będzie wszechstronne dziecko :D trochę tego, trochę tego :D /Andzia
UsuńPomysł idealny na letnie obiadki :). Ja dodaje jeszcze ryż do farszu i sos śmietanowo- czosnkowy :)). Polecam również bakłażana z sosem pomidorowym, mozzarellą, octem balsamicznym i czosnkiem.. picha!
OdpowiedzUsuń